«Ny» fotballklisjé må dø

Hva er innskuddsrenta på en målkonto i Sparebanken Hedmark?

Konto
Slik åpnes en konto i Nordea, for eksempel.

KIL-bloggen liker å lese om fotball i norsk presse, ikke et medium er for lite. Akershus Amtstidene? Klart det. Indre Akershus Blad? Har'n på døra om morra'n. Rakkestad Avis? Dagen er som regel ikke den samme uten. Vi er også over gjennomsnittlig opptatt av språk. Hvis du trodde målet med denne bloggen er å skrive ting om KIL, tar du feil. Målet er å ha en hel blogg fri for særskriving, eller orddelingsfeil om du vil. At vi bedriver sær skriving i blant, har vi derimot ingen problemer med å innrømme.

Men altså: Denne kombinasjonen av leselyst, vitebegjær og rød penn har i dag fått det til å koke over for de ellers sindige vingersfælka som skriver dette. Det vi irriterer oss grenseløst over, er den stadig mer omseggripende klisjeen «åpne målkontoen».

Med overgangsvinduet fortsatt på gløtt, og seriestart unnagjort i Premier League og en drøss andre europeiske ligaer, er det ikke måte på hvor mange målkontoer som åpnes.

Selv David Beckham skal vel åpne en målkonto i USA etter hvert, men til hvilken rente?

Hvor mange gebyrfrie uttak er det på den nye Start-målkontoen til Ole Martin Årst?

Påløper andre gebyrer på målkontoen til Thierry Henry i Barcelona?

Vil Fernando Torres få enda høyere rente på Liverpool-målkontoen sin etter for eksempel 10 mål, eller 20 mål eller 50 mål?

Vi regner med at Verdensbanken, FIFA og UEFA rydder opp i dette irriterende målkontokaoset, og at Sparebanken Hedmark i det minste kan øke innskuddsrenta til John Pelu og Peter Samuelsson betydelig.

Men aller mest ber vi om at sportsjournalister over det ganske land prøver å være litt kreative med språket sitt, stenger klisjékontoen og slutter å kjøpe andeler i floskelfond umiddelbart.

Sundet-hjørnet

Alle som slår Vålerenga ut av cupen er en venn av oss.

Sundet


Vi har tidligere skrevet litt om Nybergsund her, og kan ikke annet enn å bøye oss i støvet over tryslingenes imponerende ferd gjennom cupen. Ole Marius «Kula» Hansen og Rune Buer Johansen spilte fra start for Sundet i 3-1-seieren mot Vålerenga i går, mens Kim «Salabim» Roger Strand ble sittende ubrukt på benken, sammen med assistenttrener Charles Berstad.

Vi regner med å se dem i minst to offisielle kamper neste år, de ligner litt på KIL anno 2003 der de fosser fra konkurrentene, og kan ikke annet enn applaudere banneret som det herlig titulerte Æljbærje hadde hengt opp i går, med klar adresse til Vålerengas ferd mot nedrykk: «Sees i 1. divisjon neste år». Se også mye annen fin skogsromantikk og bifælk-som-sliter i denne bildeserien hos lokalavisa Østlendingen.

Og dagens artigste lesing finner dere på det sedvanlig distanserte, nøkterne og relativt temperaturløse forumetVPN.no. God fornøyelse.


På trynet i Bryne

Bryne-treneren må gå.
Jæren i behold?
Vi overlater ordet til vår favorittkollega i bloggsfæren, selveste Professoren.


Bitende ironi i Glåmdalen

De er kanskje litt trege med å oppdatere deler av KIL-magasinet sitt, og skal fortsatt ha oss til å stemme på utfallet av Tromsdalen-KIL. Men ingen kan ta fra Glomdalen.no deres, en gang i blant i hvert fall, velutviklede ironiske snert.

Vi holdt derfor på å le oss ihjel da vi så den knusktørre bildeteksten som fulgte det siste bildet i denne bildeserien fra kvinnelandskampen på Gjemselund mellom Norge og Finland tidligere denne uka:
«Ivar Hoff kommenterte for TV2, og koste seg på Gjemselund».

En ting er at det ser ut som Ivar Hoff har en godt under middels gjennomsnittlig kveld på kommentatorjobben på akkurat dette bildet. Men ekstra morsomt blir det når man vet at Ivar Hoff er en mann med sitatporteføljen i orden. Og at et av hans mest famøse sitater er dette:
«Kvinnefotball, hva er det? Ikke er det kvinner, og ikke er det fotball».

At Hoffer'n nå ekspertkommenterer kvinnefotball på riksdekkende tv må kunne betraktes som en overbevisende hjemmeseier for likestillingskampen.

Ivar og Arne
En noe yngre og mer kvinnefiendtlig Ivar Hoff reklamerer litt for Norsk Magnetterapi sammen med en ung og lovende Arne Erlandsen
en gang for lenge siden. At elektrosjokk før eller siden vil gjøre deg til HamHam-trener, må sies å være en av livets mer brutale kjennsgjerninger.

Notoddens rike onkel

Notodden-pengene
Kjetil Holta, stålkonge og Notodden-investor, viser fram litt av pengene som skal brukes til spillerkjøp i neste overgangsvindu.

Leser VG-sporten KIL-bloggen?

Vår favorittlektyre på «ramma» - VG-sporten - har i dag lurt inn en liten sak på side 14, rett ved siden av travtipsene. Du leste den først her. Men vi gjentar den nå, siden vi nærmer oss gladoppgjøret Skeid-KIL.

ASL
For et driv på Schei Lindbæk, dere!

VG har i likhet med KIL-bloggen latt seg imponere av tidligere KIL- og Skeid-spiss André Schei Lindbæks målfest i dansk førstedivisjon. De kan også avsløre hvorfor Lindbækker'n dro dit:
- Jeg ringte Ståle for å høre om han kunne anbefale meg en klubb i Danmark. Han kom raskt tilbake med Køge, sier han.
Vi skal ikke komme inn på hva vi synes om Ståle Solbakken her. Vi går heller rett til hva Køge-trener Henrik Larsen sier til samme avis:
- Vi fikk jo plutselig en norsk målmaskin. Selv om vi trolig mister ham til sommeren, så er jeg tilfreds.

K?

Mister ham til sommeren, ja. André har jo ikke bare målfarlige bein, de er som vanlig litt rastløse også. Han har så klart ikke skrevet kontrakt som varer lenger enn et halvt år.
- Jeg bor fortsatt med familien min i Landskrona i Sverige. Etter mange år utenlands lengter jeg hjem til Norge igjen, sier Scheier'n sjøl.

En rastløs målmaskin står ledig 1. juli. Blir det et lykkelig comeback i Skeid eller KIL?

Tenke sjæl og mene

Morgenbladet er normalt ikke publikasjonen vi søker til for å få vår ukentlige fix av perspektivrik fotballanalyse. Men i dagens utgave slår journalist og forfatter Simen Sætre til med en interessant artikkel om pengegaloppen i europeisk klubbfotball og gnisningene mellom klubb- og landslag.

Vi tror fotballfans generelt er smartere enn mediene skal ha det til, selv om vi har møtt mange nok på vår vei som faller inn i en slags «leser bare VG-sporten/kjenner meg igjen i Pondus»-kategori. Vi er derfor en varm tilhenger av og forsvarer for det smarte, analytiske og perspektivoverraskende fotballstoffet. Gjerne med et anslag som er globalt (type iransk kvinnefotball eller en slags old firm-kamp i Nepal) og utenfor den «vanlige» sportsjournalistikkens allfarvei, slik som nettstedet The Global Game eller Franklin Foers bok «Fotball forklarer verden».

De som har gått noe grundigere til verks i lesningen av denne blogg, har i høyre kant funnet linker både til nevnte nettside og bok, samt til andre nettsider og bøker som vi mener bør være obligatorisk lesning for enhver tenkende og interessert fotballfan.

På den annen side er vi også - alt til sin tid - en varm forsvarer av å drikke masse øl og si dumme og selvfølgelige ting når vi ser fotball på pub eller i sofaen. Vi forbeholder oss da selvsagt også retten til utelukkende å referere til VG-sporten og Pondus. Man kommer jo ikke særlig langt med globaliseringsanalyse når Thomas Myhre slipper baller gjennom beina i sluttminuttene...

Midt i mellom dette analytiske/perspektivoverraskende idealet og mer realt gonzoid fyllefotballprat finner vi livereferatet til engelske Guardian som vi omtalte her. Noe beyond den mer tradisjonelle «43. min: Dommeren ser på sin klokke, mens Ryen slår en ball til Stormoen»-dekningen vi dessverre ofte må ty til på grunn av begrenset reisebudsjett. Igjen: Alt til sin tid!

Årets formasjon!

Du er kanskje, som oss, litt smådeppa over at Norge klarte å spille mot Tyrkia uten keeper. Vel, for å få opp humøret, her er årets formasjon levert fra engelske Guardian:

Andorra (10-0-0-0): Alvarez, Sonejee, Lima, Ayala, Bernaus, Escura, Vieira, Genis Garcia, Justo, Pujol, Toscano. Subs: Alfonso Sanchez, Somoza, Rubio, Moreno, Martinez, Jimenez, Fernandez.


Og den litt vanligere:
England (4-4-2): Robinson, Richards, Terry, Ferdinand, Cole, Lennon, Hargreaves, Gerrard, Downing, Johnson, Rooney. Subs: Foster, Carragher, Aye Barry, Dyer, Carrick, Nugent, Defoe.

Guardian

Guardian live-dekker fotball på en helt særegen måte, og vi anbefaler alle en titt. Dette er fotballstoff etter KIL-bloggens hjerte.


Hvor er han nå? Schmeichel-spesial

For første gang: En «hvor er han nå» som ikke er KIL-relatert.


PeterKasper
 Far                                                                            Sønn


Til gjengjeld er det en «Far og sønn»-spesial med tidenes beste og kuleste keeper etter Svein Ystenes:
Peter Schmeichel og hans sønn Kasper.

 

For en keeper Peter Schmeichel var. I praksis umulig å score på, mer temperamentsfull enn Alex Ferguson og utkastene var så lange og presise at han sikkert kunne gått Andreas Torkildsen i næringen hvis han hadde satset på spyd. I tillegg gikk han opp på corner i sluttminuttene i hver tredje kamp.

 

Men nå, dere, har han tatt en liten Gøran Sørloth. Som de fleste husker tok Gøran steget fra å kommentere fotball, til å følge «spenningen» i travsporten på Leangen. Peter har gått fra å være TV3s fotballekspert i Champions League, til å lede det «spennende» showet 1 mod 100.

 

Men vi tipper at han tjener bra.

 

Sønnen ser ellers ut til å gjøre det bedre enn han tjener, selv om han sikkert også har til sild til snapsen. Kasper ble hentet til Manchester City som unggutt, og har etter det vært lånt ut litt rundt omkring. Nå er han i Falkirk i Skottland, og gjør det etter rapportene svært så bra.

 

Så vet dere det.


Stjerner på Gjemselund

Onsdag 24. juli 2002 var det EM-kamp i U19-sluttspillet på Gjemselund. England møtte Belgia, det endte 1-1, og kampen i seg selv er ikke rare greiene å mimre over.

Men hvem spilte egentlig for England i denne kampen, og hvor er de nå?

Nyere research viser at det var til dels stjernespekket ute på Gjemselund-matta denne sommerdagen for snart fem år siden. Her følger en kort oppsummering om samtlige av Englands spillere fra kampen i Kongsvinger i 2002.

Lee Grant
Er nå reservekeeper hos Derby , som topper The Championship.

Justin Hoyte
Ble den første engelskmann som scoret for Arsenal, mot Charlton, på nye Emirates Stadium. Backen er litt inn og ut av  førsteellevervarmen til Arsene Wenger. I 2005/06-sesongen gjorde han det bra på utlån i Sunderland.

Ryan Garry
Skadeforfulgt Arsenal-spiller.


Jermaine Jenas (kaptein)
Tottenham-spiller med en viss suksess, etter å ha møtt en vegg av høye forventninger i Newcastle i 2004/05. Var med i Englands VM-tropp i Tyskland i fjor sommer.

Glen Johnson
Spiller i Portsmouth, er på lån fra Chelsea ut sesongen. Var lenge ansett som en potensiell Gary Neville-backup i det engelske landslaget under Torsby-karen Sven Göran Erikssons regime. Utenomsportslig må det nevnes at 17. januar i år ble Johnson og Ben May (spiss i Millwall) tatt for et butikktyveri i en baderomsforretning. De ble bøtelagt med 80 pund hver etter episoden i byen Dartford, som vel må sies å være mest kjent som byen hvor en ung Mick Jagger møtte en like ung Keith Richards for cirka hundre år siden.

Ben Clark
Har en viss suksess i Hartlepool United, som topper League 2 (4. nivå) for øyeblikket. Men må nok regnes som en av sin generasjons mer bortkastede talenter.

Ben Bowditch
Lever en uglamorøs tilværelse i Barnet, som i øyeblikket er nummer 16 i League 2.


Gary O'Neil
Kom ikke overens med Harry Redknapp i managerens forrige periode i Portsmouth, og havnet på lån i Walsall og Cardiff City. Men er nå inne i Redknapp-varmen og vel så det i en foreløpig hederlig sesong for Pompey.


Jermaine Pennant
Kom til Liverpool fra Birmingham sommeren 2006. Har en fortid i Arsenal. Scoret sitt første Liverpoool-mål mot Chelsea, kampen endte 2-0. Ble i januar 2005 tatt for fyllekjøring - uten førerkort og forsikring. Han hadde tidligere mistet lappen etter å ha kjørt i feil kjøreretning i Paddington i London. I forbindelse med pågripelsen skal han ha hevdet at han var Ashley Cole. Han ble dømt til 90 dagers fengsel 1. mars samme år, og endte opp med å sone 30 dager.

Michael Chopra
Spiss i Cardiff City, som gjør det brukbart i The Championship.

Carlton Cole
West Ham-spiller med fortid i Chelsea.

Innbyttere:
Darren Carter: West Bromwich.
Jerome Thomas: Charlton.
Dean Ashton:  West Ham. Ble tatt ut i Steve McLarens A-landslagstropp mot Hellas høsten 2006, men ble skadet rett før.

Ubenyttede reserver:
Stephen Cooke: Torquay, på lån fra Bournemouth.
Andrew Lonergan: Preston North End.
John Welsh: Hull, eks-Liverpool.
Jon Otsemobor: Crewe Alexandra, eks-Liverpool.

august 2007
ma ti on to fr
    1 2 3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31