Den nye jobbadelen

«De starter arbeidsdagen når de har lyst. De går hjem når de vil. Og de tar langhelg når andre må jobbe. Slik er den nye jobbadelen», skrev Dagsavisen på lørdag.

Ni til fire

Kanskje John Pelu leste artikkelen. Kanskje ikke. Hans forsentkomming er uansett den store snakkisen på Vinger i dag. Inntil den hele og fulle sannheten kommer på bordet, velger vi å slå et slag for fleksitid.

Prinsippet med fleksitid er jo at det ikke spiller noen rolle når man gjør jobben, så lenge man gjør det man skal. Å score 2-1-målet mot slutten av en viktig hjemmekamp er «å gjøre jobben», i hvert fall hvis arbeidstittelen din er spiss. Men vi ser jo at fleksitid i forbindelse med kamp er en relativt uvanlig praksis. Det heter i loven at du har rett til å jobbe fleksibelt så lenge det ikke representerer en vesentlig ulempe for arbeidsgiveren din. Det er kanskje dette KILs sportslige leder Åge Steen viser til her.

Ove Magnus Halkjær, informasjonssekretær i LO-forbundet Handel og Kontor, som uttaler seg i artikkelen i Dagsavisen, viser også at han er oppdatert på arbeidsidealene i norsk fotball. Som han sier på slutten:
«Enkelte steder er det fortsatt stoppeklokkementalitet. Det blir lagt merke til hvis man kommer to minutter for sent, men ikke hvis man jobber fem minutter over tiden.»

Herlig, herlig. Men farlig?

Kamper som dette gjør fotballsupporterlivet verdt å leve.


Noen kamper skriver seg inn i historien på grunn av fantastiske mål, utrolige kontringer eller vanvittige enkeltprestasjoner.

Vi har Man Utd - Roma særdeles friskt i minne. Noen fabler fortsatt om Milan - Liverpool i Champions Leauge-finalen, andre om KILs 4-3-seier på Raufoss i 2004.


Gårsdagens 2-1-seier mot Notodden er ikke i samme kategori som disse. Notodden har penger, men ennå ikke noe fantastisk fotball-lag. Og uansett hvor glade vi er i laget i rødt og hvitt, så innrømmer vi at KIL ikke er noe fantastisk lag heller. Ikke ennå.

Notodden-pengene

Notodden har penger. Mangler bra fotball-lag.

Likevel er kamper som dette kraftige og gode doser for oss fotballjunkies. 1-0-scoringa til Peter Lindau roet nervene våre. Vi kunne slappe av i pausen, skuldrene gikk ned (ikke Kim Roger sine). Så kom det en halvtime med falsk trygghet og tidvis godt spill. Før Sami Sakka banket inn 1-1 på det som etter vår hukommelse var Notoddens første målsjanse.

Da kom de derre tankene igjen. Hvorfor bruker vi så mye tid på dette? Hvorfor prioriterte jeg ikke sofaen og hovedkampen til TV2 i dag? Hvorfor lar jeg prestasjonene til 13-14 halvprofesjonelle karer styre så mye av livet mitt? Må jeg være sur og tverr noen dager igjen nå? Nei, nei, nei, på en måte.


Men så kom det. Følelsen som gir verden farge igjen. Som - og nå er vi helt ærlig - ingen orgasme kan konkurrere mot. Noen ganger kommer den når Kai Olav Ryen banker inn et seiersmål på overtid. I går kom den etter at Lars Erik Fremming, på klassisk Fremming-vis, vant ballen høyt i banen, snubet den videre til Carl Erik Torp, som med én genial berøring spilte fri John «Fullt firsprang» Pelu. Vi trenger ikke fortelle noen at det ikke finnes et forsvar i norsk 1. divisjon som tar igjen Pelu'n i slike situasjoner. Og da han avsluttet med å banke ballen i krysset, var den der. Den følelsen. Den fantastiske følelsen. Helt konge.


Som gjør at vi kommer til å kaste bort mang en søndag også i årene som kommer med å se helt ordinær norsk fotball. Og stortrives.


Vi hopper over spiller for spiller-analysen i dag. I stedet by vil på en liten observasjon. KIL har i år bare scora når motstanderne har mistet ballen i bakre ledd. Det kan vi godt leve med. Fortsett det høye presset, gutter.


En liten fotnote: At John Pelu startet på benken i går kan ikke skyldes sportslige årsaker. Vi vet ikke hvorfor, men håper og forventer at noen graver den fram. Kanskje vi får gjøre det selv. På supporterforumet hevdes det at han kom for seint til kampen (!). Det kan ha vært kjærlighetssorg. Vi tror ikke det. Vi skulle gjerne visst det, men bloggokopteret har vært i ustand noen dager. Derfor er vi litt bakpå når det gjelder interne KIL-rykter.

Kilblogg-kopteret
Bloggokopteret er til reparasjon etter denne litt harde landingen fra Barneys side.


KIL-bloggen letter på sløret

Kilblogg-kopteret
Bloggokopteret brukes for å nå raskt fram til KIL-treningene når nyhetene om skadde spillere, slåssing og generell sutring tikker inn. Her er det Barney «Gullfot» Gumble som må kjøre siden Homer «Kula» Simpson har drukket øl.

P? Kongsvingermarken
Da John Pelu plutselig sto uten kjæreste, syntes Lenny «Turbo» Leonard det eneste riktige var å invitere til en tur på Kongsvingermarken.

Klar for kamp
Omsider demret det for Kula. Det som hadde manglet i livet hans var ikke klær eller en bedre trent kropp, men et abonnement på den nye sportskanalen til TV2.


KIL-bloggens nye, offisielle medarbeiderbilder.


Notoddens rike onkel

Notodden-pengene
Kjetil Holta, stålkonge og Notodden-investor, viser fram litt av pengene som skal brukes til spillerkjøp i neste overgangsvindu.

Laget mot Notodden

Thomas Berntsen har noen utfordringer foran helgas oppgjør mot nyrikingene fra Telemark. Ikke at troppen er så skadeutsatt, den eneste som ser ut til å være uaktuell fra troppen som møtte Skeid er Johan «Silkefot» Nås.


Det gjelder ikke hvem som skal stå i mål. Conny M er selvskreven.


Selvskrevne er også Førsund, Ryen og Smolinski i backfireren. Høyrebacken er noe mer åpen. Kamark har ikke spilt seg ut, men Johan Nilsson Guiomar (som alltid: JNG) har meldt seg til tjeneste igjen.
Vi ønsker oss JNG, kanskje mest fordi vi selv er spente på å se ham i aksjon. Med tanke på hvordan han under oppvarming sto og psyket ut en Skeid-spiller som tok corner, blir det spennende å se hvilke triks han har i ermet på en regnværsdag. Men vi presiserer at vi ikke vil miste nattesøvnen hvis Kamark får starte. Nå er det kanskje ingen fare for det, siden Berntsen ser ut til å ta ut laget bare få timer før kamp, og det er få som har mye nattesøvn i løpet av de timene.


Treern på midten er litt vanskeligere. Ørjan Berg Hansen er bankers, så sant han ikke blir satt ut av et allergisjokk eller en Smolinski-takling på fredagstreningen. Harald Stormoen viser også takter igjen som varmer hjertet vårt, og da har han sikker plass. Selv om vi i blant leker med tanken om Ørjan sentralt, trives vi godt med den unge veteranen fra Alvdal der i midten. Ingen balanserer en midtbane som Solan.

Dette var jo ikke så vanskelig, tenker du kanskje. Men vi har ikke kommet til den siste plassen ennå. Magnus Sylling Olsen scoret mot Skeid og har spilt bra i de første kampene. Han virket også å trives bedre som indreløper enn på flanken. Han burde derfor være selvskreven. Men vi liker aldri at Lars Erik Fremming starter på benken. Et lite dillema dette, altså, spesielt siden Carl Erik Torp spilte bra mot Skeid og derfor har stengt flankeplassen for Syllingen. Vi tror jegern fra Drøbak får starte, men ser for oss et positivt innhopp fra den beleste, mandolinspillende Lia-gutten.


På topp er to av plassene selvsagte. John Pelu var kanongod sist, og er bankers på høyre. Carl Erik Torp bør også få starte på venstre. I midten var Lindau tålelig god mot Skeid, og skal blant annet ha ros for taklinger som førte til kontringer og mål. Men vi har likt innhoppene til Peter Samuelsson. Vi ønsker oss Peter S., men tror det blir Peter L. For det store regnskapet: Vi mister ikke nattesøvnen av det heller.


Vi ønsker oss derfor:
Conny M - JNG, Førsund, Ryen, Kris - Ørjan, Stormoen, Sylling Olsen - Pelu, Samuelsson, Torp.

Men tror det blir:
Conny M - Kamark, Førsund, Ryen, Kris - Ørjan, Stormoen, Sylling Olsen - Pelu, Lindau, Torp.

Om Notodden vet vi ikke mer enn det vi skrev forrige gang.

Resultattips: 5-0 til Vinger. Og haraball.


Hvor er han nå #8: Erik Noppi

Hvem går egentlig gjennom barndommen uten å lese minst to-tre Roald Dahl-bøker?

Kanskje en av disse tre KIL-spillerne, forresten. Men denne indreløperen og noen av oss andre har i hvert fall gjort det.

Og da koste vi oss blant annet med godboka «Stor Vennlig Kjempe».  Den boka begynte vi å tenke på igjen da vi i et forsøk på å blande nostalgi og aktualitet foran Skeid-kampen forsøkte å spore opp Erik Noppi.

Du husker ham kanskje fra denne kåringen. Vi rakk det ikke innen deadline, altså kampen forrige søndag, men jaggu fant vi ham ikke like etterpå, som en del av trenerteamet til Skeids juniorlag.

Og dere, på Skeid.no lå til og med epostadressen hans. Vi lurte av sted noen kjappe spørsmål, og Noppi - den mest fysiske og kompromissløse KIL-stopperen vi kommer på - viste seg å leve ganske godt opp til navnet på Dahl-boka som rann oss i hu.


Sykkel-Noppi
Noppi trener ikke bare Skeids talentfulle juniorer. Han sykler også, her er han avfotografert etter Birkebeinern

Vi gjengir Noppis svar i helhet, til glede for de mest KIL-autistiske av våre lesere. Først om kampen på søndag:


«Hei!

Jeg var på kampen på søndag. KIL spilte en god bortekamp. Straffet motstanderen nådeløst ved å utnytte Skeid sine gavepakker. Slik skal det gjøres på bortebane. Det er ikke da man skal spille underholdende og gladfotball.
Ellers en jevnspilt fotballkamp med gode sjanser til hvert av lagene. Forskjellen var at KIL var best foran begge målene. KIL imponerte ingen på Bislett, men reiser hjem med tre poeng. Da kan dette bli bra utover i sesongen.

Erik Noppi»


En god analyse fra den gamle forsvarskjempen. Derfor sendte vi vi ham dette svaret, og et lite oppfølgerspørsmål:


«Hei, og tusen takk for svar!
 
Du har nok helt rett i den analysen der. Vi prøvde å se etter hurrafotball, men fant ikke så mye selv om vi koste oss med tre pene mål.
 
Ellers forstod vi at du er juniortrener i Skeid nå. Men på Skeid.no så vi to andre som også hadde den stillingen. Hva slags rolle har du i trenerteamet? Og har du lyst til å dele med vår eksklusive leserskare hva du driver med ellers?
 
Lykke til med resten av sesongen, 
vennlig hilsen gutta i Kilbloggen!»


Noppi svarte kjapt: 


«God morgen!

Jeg er med juniorlaget til Skeid to ganger i uka. Min rolle er forsvaret. To andre herremenn er hovedtrenere.

Ellers jobber jeg blid og fornøyd som lærer på Sagene ungdomskole.


Erik Noppi»


Da vet vi det. Og selv om Førsund og Ryen ser ut som en million kroner om dagen; hadde det ikke vært greit med en Stor Vennlig Kjempe i KIL-forsvaret? Vi synes det.


Festung Gjemselund?

KILs seier over Skeid var akkurat hva som var nødvendig for å komme i balanse i forhold til KIL-bloggens skjema til anstendige 45 poeng.

Festung Gjemselund
Hvis KIL tar 37 poeng hjemme, har det vel vært en grei sesong.

Tre poeng på tre kamper var det vi forventet på forhånd, bare at vi i henhold til prinsippene for skjemaet så for oss ett poeng borte mot MK (bortekamp mot et av de åtte antatte bunnlagene), ett poeng hjemme mot HamKam (hjemme mot et av de fire antatte topplagene) og ett poeng borte mot Skeid (igjen bortekamp mot antatt bunnlag).

Neste «passeringstid» for skjemaet er seks poeng etter fire kamper: Det må med andre ord bli tre poeng hjemme mot Notodden til helga - i henhold til regelen om at de åtte antatte bunnlagene (og de tre middelhavsfarerne også, forsåvidt) må slås på Gjemselund.

Som den observante bloggleser vil ha resonnert seg fram til, kalkulerer vi altså med veldig høy poengfangst på hjemmebane (37 av 45 poeng, 11 seire og 4 uavgjort), og samtidig latterlig få poeng på bortebane (bare 8 faktisk).
 
Vi tror jo at poengene vil bli noe mer jevnt fordelt enn dette, men den voldsomme «troen» på Festung Gjemselund er selvsagt bare en skjematisk konstruksjon i henhold til hvor mange poeng vi bør ta mot hvert lag i løpet av sesongen.

KIL-bloggen på Facebook

VG

Vi følte oss plutselig ekstremt utenfor da vi i helga kjøpte VG for vår daglige dose tabloiddekning av Adeccoligaen, og kunne lese på framsiden at «alle» er på Facebook. Og vi som følte oss kjempehippe som har egen blogg og greier. Men det er vel 2005.

Vi har brukt tiden før og etter den ganske fine Skeid-kampen til å finne ut hva dette «Facebook-hysteriet på nettet» egentlig er, og har nå, etter sedvanlig internettkløning, fått en profil eller hva det heter på Facebook.

Og jammen så utenfor vi har vært. Her er jo i tillegg til Svett BK-gruppa også to KIL-grupper og diverse andre Kongsvinger-greier. Doh!

Men fra og med i dag, på selveste bursdagen vår (hurra!), er vi endelig med i det gode selskap. Nå vil vi ha mange venner!

Pelu på Tre Kronor!

«Hvem er Zlatan?», ropte en artig røst blant KIL-supporterne på Bislett.

Og hadde han ikke litt rett? For trenger man en annen svensk spiss når man har John Pelu?

Super-Pelu
Super-Pelu!

I går var han - som det heter i det litt fattige fotballspråket - forskjellen mellom KIL og Skeid. Siden vi spilte på Bislett skal vi bruke en friidrettsmetafor: Pelu så ut som Geir Moen i velmaktsdagene, mens samtlige i Skeid-forsvaret mer lignet Lars Arvid Nilsen. Med klarere ord: Pelu'n løp rett fra dem. Han var rett og slett for rask for oksene i Skeids bakre firer. Og muligens har han trent avslutninger siden sist - slik vi forskrev - for de to avslutningene hadde ikke en gang Ivar Rønningen eller Svein Ystenes i toppform tatt.

I samarbeid med en annen svensk angriper, Peter Lindau - som nærmest har diamentralt motsatte egenskaper som Pelu - ble høyrekanten for mye for Skeid. Pelu er i det hele tatt en herlig spiller når han er i form, som nå. Der vi blir rolige og slapper litt av når vi ser at det er Kai Olav Ryen som er i en duell - vi vet at han vinner den uansett, enten det er en løps- eller hodeduell - merker vi at det bruser i blodet hver gang Pelu traver nedover kanten.

Han har fart og teknikk som ingen backer i 1. divisjon matcher, og når han bruker den riktig - som i går - blir det farlig nesten hver gang. Med slike spillere er det mulig å vinne også på helt gjennomsnittlige dager.

Det var en slik dag i går, en gjennomsnittelig prestasjon av KIL-gutta. Conny M var trygg bakerst - vi kan ikke få understreket hvor mye det er verdt for oss å ha en keeper vi stoler på. Forsvaret var stort sett OK, bortsett fra at vi nesten satte vaffelen i halsen da Arnar Førsund tapte en hodeduell (!). Gutta på midten og foran jobba jevnt og trutt uten å sprudle. Bortsett fra Pelu, da. Han sprudlet nok for hele laget.

Ellers noterer vi oss at Jeger-Magnus kom mer til sin rett som indreløper enn som kant, at både Stormoen og Berg Hansen viste glimt som gjør at vi husker at de har potensial til å bli de to suverent beste midtbanespillerne i divisjonen, at Lindau fortsatt er god til å holde på ballen og at Carl Erik Torp med tid og stunder kan bli den hvite John Pelu.

Og da kan det jo bli en morsom sesong. Selv om vi ikke har noen Zlatan.

Laget mot Skeid, part II

Glåmdalen melder at Kjetil Kamark er ute med skade, og da er vel alle skjønt enige om at Johan Nilsson Guiomar, skadefri som han er, bør skli rett inn på høyre backplass. Det må, som Arne pleier å si, være lov å si at vi synes denne forsvarsfireren er en av de aller jevneste og potensielt beste KIL har hatt i dette årtusenet. Ellers synes vi at resten av startelleveren godt kan se ut slik vi foreslo tidligere i uka:

Keeper:
Conny M.

Forsvar:
Johan Nilsson Guiomar - Kai Olav Ryen, Arnar Førsund - Kris Smolinski

Midtbane:
Lars Erik Fremming - Ørjan Berg Hansen - Magnus Sylling Olsen

Angrep:
John Pelu - Peter Samuelsson - Carl Erik Torp


Leser VG-sporten KIL-bloggen?

Vår favorittlektyre på «ramma» - VG-sporten - har i dag lurt inn en liten sak på side 14, rett ved siden av travtipsene. Du leste den først her. Men vi gjentar den nå, siden vi nærmer oss gladoppgjøret Skeid-KIL.

ASL
For et driv på Schei Lindbæk, dere!

VG har i likhet med KIL-bloggen latt seg imponere av tidligere KIL- og Skeid-spiss André Schei Lindbæks målfest i dansk førstedivisjon. De kan også avsløre hvorfor Lindbækker'n dro dit:
- Jeg ringte Ståle for å høre om han kunne anbefale meg en klubb i Danmark. Han kom raskt tilbake med Køge, sier han.
Vi skal ikke komme inn på hva vi synes om Ståle Solbakken her. Vi går heller rett til hva Køge-trener Henrik Larsen sier til samme avis:
- Vi fikk jo plutselig en norsk målmaskin. Selv om vi trolig mister ham til sommeren, så er jeg tilfreds.

K?

Mister ham til sommeren, ja. André har jo ikke bare målfarlige bein, de er som vanlig litt rastløse også. Han har så klart ikke skrevet kontrakt som varer lenger enn et halvt år.
- Jeg bor fortsatt med familien min i Landskrona i Sverige. Etter mange år utenlands lengter jeg hjem til Norge igjen, sier Scheier'n sjøl.

En rastløs målmaskin står ledig 1. juli. Blir det et lykkelig comeback i Skeid eller KIL?

Laget mot Skeid

Thomas Berntsen innfridde vårt laguttakønske sist, uten at det hjalp så mye. Men oppglødd over dette, skal vi denne uken være tidlig ute med et foreløpig forslag til førsteellever i den poengmessig viktige bortekampen mot Skeid på Bislett.

Vi ser ingen grunn til å endre noe bakover, Arnar Førsund var en suksess fra første stund slik vi spådde, men vi er åpne for at Johan Nilsson Guiomar eventuelt kan gå inn og erstatte Kjetil Kamark på høyrebacken hvis han blir helt spilleklar. Men vi synes ikke at sistnevnte har spilt seg ut av laget på noen måte heller, men håper han har mer å by på enn han har vist til nå.

Derimot håper vi på litt nytenkning på midtbanen (eller gammel tenking, vi foreslo disse tre på midten også før MK-kampen), og at vi fortsetter å teste ut potensielle målscorere på topp - det trenger vi.


Keeper:
Conny M.


Forsvar:

Kjetil Kamark - Kai Olav Ryen, Arnar Førsund - Kris Smolinski

Midtbane:
Lars Erik Fremming - Ørjan Berg Hansen - Magnus Sylling Olsen

Angrep:
John Pelu - Peter Samuelsson - Carl Erik Torp


To etter skjema

Null poeng, null mål. Det har vært en vond KIL-start. Men hvis vi følger skjemaet til 45 poeng ved sesongslutt som vi skisserte her, så er vi egentlig bare to poeng bak det vi burde hatt.

Skjemaet legger opp til et snitt på fire poeng på to kamper mot hvert av de åtte antatt dårligste lagene, tre poeng i snitt i oppgjørene mot Hønefoss, Moss og Sogndal, og ett poeng i snitt mot de fire antatt beste lagene: Molde, Bodø/Glimt, Bryne og HamKam.

I forhold til dette skjemaet, skulle KIL tatt ett poeng borte mot Mandalskameratene og ett poeng hjemme mot HamKam.

I det virkelige liv godtar vi naturligvis ikke hjemmetap per definisjon, men siden et skjema er en statisk framstilling av et mulig hendelsesforløp, så må KIL gjerne banke både Molde og Glimt borte og i stedet tape mot Løv-Ham og Tromsdalen hjemme. I følge skjemaet spiller det ingen rolle hvor og når poengene tas, bare de blir tatt.

Vi er altså to poeng bak skjema foreløpig. Gladnyheten er at det tapte med letthet kan tas igjen gjennom en seier mot Skeid på Bislett til helga. Dette er en bortekamp mot et av de åtte antatt svakeste lagene, og i henhold til vårt skjema skal en slik bortekamp gi ett poeng.

For spesielt interesserte, deler vi naturligvis opp resten av skjemaet i «passeringstider» basert på motstandere og hjemme-/bortekamper, slik at man kan snakke med sin indre Per Jorsett gjennom resten av sesongen:

Runde 3: 3 poeng
Runde 6: 8 poeng
Runde 9: 12 poeng
Runde 12: 16 poeng
Halvspilt sesong: 23 poeng
Runde 18: 29 poeng
Runde 21: 33 poeng
Runde 24: 35 poeng
Runde 27: 42 poeng
Sesongslutt: 45 poeng


Skjemakongen
«Hvem er denne Skjema de snakker om hele tiden?», som en NRK-innringer sa etter å ha hørt Per Jorsett kommentere skøyteløp sammen med Knut Bjørnsen.

I dag: Avslutningstrening

###%%&##&##%#!


KIL-bloggens bannefilter slo inn der. For ##%% i &&&€€#€, dette var sure greier.

Vi ligger på bunnen av tabellen, uten poeng, uten mål.

Og vi depper så klart etter å ha tapt for HamKam. Men vi klarer heldigvis å se noen lyspunkter, utover at Thomas Berntsen tok ut akkurat det mannskapet vi hadde bestilt.

Hadde det ikke vært for en mann - Ivar Rønningen - så hadde det blitt seier i går. Selv hevder han at han spilte sitt livs kamp. Kil.no rev seg også i håret over den tidligere reservekeeperen i Bergen og Trondheim, og Vegard Skogheim skal ha omtalt resultatet av hedmarksbataljen som «et ran» i en av avisene vi leste på morgenkvisten i dag.

I går var det mange baller som ikke ville gå inn. Super-John Pelu burde under normale forhold tegnet seg for to mål, Peter Samuelsson det samme. Og så Magnus Sylling Olsen, da. Straffe skal være mål og Syllingen hadde en annen feit sjanse også.

Derfor rekvirerer vi ikke bare litt, men mye avslutningstrening i dagens økt. Spillet var ikke så gærent i går. Men med så feite sjanser som KIL fikk på søndag, skal det være nesten umulig å ikke score. Uansett hvor god keeperen er. Til og med Kenneth Ringsrød slapp inn mål.

Så til spilleranalysen:

KIL (4-3-3):

Conny Månsson
Kom i keeperskyggen til Ivar Rønningen i går. Men også Conny M spilte en god kamp, og hadde flere kvalifiserte redninger. Det er godt å ha en keeper vi kan stole på.

Kjetil Kamark
Kamp helt på det jevne fra Kamarker'n. Må heve seg et hakk eller to hvis han skal beholde plassen når/hvis Arnar Førsund finner på å bli lenger enn til 17. mai, og Johan Nilsson Guiomar blir skadefri.

Kai Olav Ryen
Som vanlig bunnsolid. Sleit litt med Abiodun, men hvem ville ikke gjort det?

Arnar Førsund
Viste flere ganger at han er en virkelig god spiller. Hadde full kontroll på Ringberg. Bli her lenge, Arnar!

Kris Smolinski
Solid venstrebackhåndverk fra Kanin-Kris.

Ørjan Berg Hansen
Vi har sett ham bedre, men midtbanestrategen leverte en god kamp. Tre-fire ganger bedre enn Gullerud, for eksempel.

Harald Stormoen
Ingen gnistrende kamp fra den unge Tomteberger'n, men ålreit innsats.

Lars Erik Fremming
Som vanlig ikke mye finspill fra denne mannen, men bidro like sedvanlig med knallharde taklinger, sugende løp og engasjerende spill.

John Pelu
Banens beste etter Ivar Rønningen. En dårlig plassert kilde KIL-bloggen har hatt telepatisk kontakt med, påstår at Kamma-back Truls Jevne Hagen måtte innta sjøsyketabletter i pausen etter å ha blitt valset rundt med av Pelu'n. Burde ha scoret. Tablettene funket for Jevne Hagen, som til slutt scoret for hamarsingene.

Johan Nås
Ingen stor kamp av den digre karen. Snubledriblet seg til noen halvsjanser og vant noen dueller.

Magnus Sylling Olsen
Vi vet at han vanligvis er svært så skuddsikker. Men burde stilt siktet noen knepp til høyre i går. Leverte en forholdsvis god kamp, men mistet ballen i forkant av kontringen HamKam scoret på, og bommet på straffe. Doh!


Innbyttere:
Peter Samuelsson
God de minuttene han spilte. Hadde fortjent et mål, blant annet på et spektakulært - etter Gjemselund-standard - brassespark. Bør spille fra start neste gang.
Carl Erik Torp
Kom seg til linja et par ganger og bidro til farligheter.


Laget mot HamKam

Med Arnar Førsunds inntreden i midtforsvaret, er det vel meningen at Johan Nilsson Guiomar skal få lov til å spille seg frisk og god på trening og i b-kamper. Vi fryder oss uansett over den umiddelbare kvalitetshevingen av forsvarssfireren, og bruker resten av energien på de sedvanlige kampsakene: hvem skal spille på midten og foran?

Keeper:

Conny M.

Forsvar:
Kjetil Kamark - Kai Olav Ryen, Arnar Førsund - Kris Smolinski


Midtbane:
Vi er fortsatt av den oppfatningen at Ørjan Berg Hansen bør spille sentralt heller enn som indreløper, men Harald Stormoen har vært med på tøffe Hedmarksderby før, og vi bør kunne forvente at kapteinen hever seg for anledningen. Vi synes likevel at Berg Hansen må være med på laget, og vi klarer ikke å vrake Lars Erik Fremming heller, så det blir samme midtbane som spilte mot Mandalskameratene:

Lars Erik Fremming - Harald Stormoen - Ørjan Berg Hansen

Angrep:
Her må det bli forandringer. Spørsmålet er hva som blir viktigst mot et selvsikkert HamKam-lag som kommer rett fra 5-1-lekestue mot Skeid. Fart? Ballbesittende egenskaper? Oppspillspunkt? Skuddteft? Magefølelsen tilsier at vi bør skyte så ofte anledningen byr seg, for det er ikke gitt at vi vil klare å spille oss gjennom Kamma-forsvaret med mange trekk. Men vi trenger også skikkelig fart på vingene, så da satser vi på Magnus Sylling Olsen og John Pelu, og med en frisk og rask Patrick Holtet som skyteglad innbytter etter pause en gang. Og som midtspiss står vi da mellom Peter Lindau og Johan Nås. Det kan faktisk være fristende å kaste sistnevnte inn til ulvene, selv om vi føler at vi trenger å bli overbevist skikkelig om hans kvaliteter. Så kan vi heller sende innpå Lindau hvis vi skulle få en ledelse vi trenger å holde på. Altså:

John Pelu - Johan Nås - Magnus Sylling Olsen


Vi krøller oss i glede!

Det finnes knapt bedre følelser enn når KIL plutselig, helt ut av det blå, klarer å hente en skikkelig god spiller. Dette er en slik dag.

Arni
Arnar F i Ørn/Horten-dagene

Arnar Førsund har signert, og savnet etter Per Verner Rønning ser plutselig ut til å bli forsvinnende lite.

Men hvem er egentlig denne Førsund? Vi har selvsagt googlet det vi kan, og må innrømme at vi fant noen godbiter. Først og fremst i denne nettpraten.

Vi vet at han er en god stopper. Vi kan nå også bekrefte at han er en mann som ikke sparer på smilefjesene og som ikke går av veien for å formulere seg svært så muntlig når han svarer per tekst. Tenk dere det.

Vi kan også avsløre at Lars Erik Fremming dessverre ikke får et nytt medlem i lesesirkelen. For som Arnar selv skriver om hva slags åndsverk han foretrekker: «Hører på god musikk og leser pondus:)».

Her er andre høydepunkter fra nettpraten:


"Har hørt rykter at du er fetter med Joachim Førsund, som skrev boken om Henning Berg og som er samboer med Shopaholic Mari på TV3, stemmer det?
Innsendt av: Enga "

det er korrekt"


"Du spilte en god kamp. Men når skal du klippe deg ? :)
Innsendt av: raskva

aldri:) "


"Gratulere med en flott kamp i SF trøya og med et historisk flott mål på storstadion.
Innsendt av: meerik

vi spilte skjorta av hamkam samtlige 90 minutter:) "


(Bra svar! - blogg. anm)

Er Dan Eggen forbilde?
Innsendt av: Morten

lett


(Bra svar igjen. Men hvor er smilefjeset?)

"hva skal til for at du gjør comeback for FKFK? gratis fyll neste helg?
Innsendt av: Jonas Krybelsrud

lett;) "


(Her er smilefjeset tilbake. Og spilte ikke denne Krybelsrud på KIL B? Neida, det var Jon-Kristian Krybelsrud)

"Er du i slekt med Dan Eggen?
Innsendt av: Bjørn Ola

nei"

"Mener å ha lest at du er fra Tønsberg. Er du i familie med den tidligere Eik-kjempen, Svein Gunnar Førsund?
Innsendt av: Stein O Hansen

det er onkelen min"

Da vet vi det. Nå håper vi på storspill mot HamKam.


Gjør deg klar: KIL-HamKam-Mimrespesial

Det er klart for storoppgjør. Her er de beste og verste HamKam-minnene.


hamkam                ?, s? vakker

Det beste HamKam-minnet vi kommer på ved en rask hodesjekk, er så klart nedrykket deres i fjor høst. Det smakte godt, ikke minst med tanke på at det igjen blir lokaloppgjør mot et av få lag i verden som ikke klarer å ha pene grønne drakter.

Men vi har andre minner også. Først en skikkelig godbit.


Åh, søte minner. Året var 1994. Norge var klare for VM. Vi lå foran Brasil på FIFA-rankingen. Det var bare et halvt år siden KIL hadde spilt jevnt med Juventus. Geir Frigård scoret oftere enn Patrick Holtet tar cornere. Det var sommer og nesten trangt på Gjemselund. Og et HamKam med en pur ung Thorstein Helstad på topp ble rundtspilt. Glad-laget fra '94 ga seg ikke før det var 5-1. Vi husker fortsatt storspillet til Dag Riisnæs. Den eneste som turte å score for Kamma var Sven Erik Sætre, men vi mistenker at han gjorde det for å sikre seg en framtidig KIL-kontrakt med etterfølgende jobb som spillende assistenttrener for Grue.

Året før, den gyldne 1993-sesongen, kom det største HamKam-øyeblikket på Briskeby. Hamar-gangsterne tok ledelsen i det 68. minutt, men Bjørn Arild Levernes lot det ikke gå et minutt en gang før han utligna for KIL. Og i det 89. minutt avgjorde Geir Frigård. Akkurat slik det skal være.


Året før det igjen, den gyldneste KIL-sesongen av dem alle - 1992 - gikk det også bra, denne gangen på hjemmebane. Vi overrasker ingen når vi sier at Kjell Roar Kaasa var en av målscorerne. Kanskje noe flere når vi røper at Rune Sunde signerte det første målet. Uansett et fint minne fra en fin sesongen, nesten like gøy som Kenny Gasser-målet mot Rosenborg.

Like gøy var det ikke i 2001. HamKam og dopingfantomet Sveinung Fjellstad bidro sterkt til nedrykket den sesongen ved å slå oss 2-0 på Gjemselund i en av årets siste kamper. Det hjalp ikke en gang at Jørn Karlsrud spilte spiss den kampen. Merkelige greier.

Vi tror ikke Karlsru'n er på topp på søndag. Men vi tør å håpe på en litt bedre resultat.


Ny «keepergravplass»?

Triste og hyggelige nyheter om hverandre. Ikke før har vi kåret Erik Holtan til tidenes KIL-keeper, så går han hen og blir fotballinvalid.

Men en keepers død, et par andres levebrød. Eller noe sånt.

Fredrik Eriksen, Kongsvinger-gutten fra Østfold, seiler nå opp som suveren førstekeeper. Og en annen kjenning får plassen som reservekeeper. Vår kenyanske venn fra Brumunddal, Arnold Otieno, ble veid og funnet for lett av KIL. Men nå får han en ny mulighet i Moss.

Alltid hardtarbeidende Moss Dagblad selger ham inn som landslagskeeper. Noe av forklaringen til at en landslagskeeper kan anses som dårligere enn tredjekeepern til Lillestrøm, som vi hentet inn, kan du kanskje finne her.


Kanin-Kris

Vi har funnet Kris Smolinskis onkel!

Kaninen

Han heter Karl Szmolinsky og er tysk kaninoppdretter. Karl er tysk, men vi legger merke til det tydelige polske etternavnet. Han avler ikke opp sånne søte små, Karl liker dem digre. Han vil til og med at de skal fore Nord-Korea. Men nå er Karl litt bekymret. For hva har egentlig skjedd med kaninene hans?

Vi håper gjerne at «nevø» Krzysztof «Terminator» Smolinski klikker seg inn på linkene og bidrar til oppklaringen. Men vi håper han ikke bruker for mye energi på saken, du må være klar til helgas storkamp, Kris!  

Sjekk forresten det fete bilde vi fant av forsvarsarkitekten vår:

Kris

Våre motstandere: The Great Oppsummering

Vi har i sesongoppkjøringen presentert KILs motstandere i 1. divisjon langs aksen hat-respekt, med våre verste fiender først. I en kombinert «collect 'em all»-møter-«en klassiker til glede for nye lesere»-ånd gir vi deg her alle innleggene på ett brett, som klikkbare linker på hvert klubbnavn. Skulle du derimot være mest interessert i KIL-bloggens krystallkuleklare tabelltips, klikker du her.

HamKam
Bodø/Glimt
Moss
Molde
Notodden
Løv/Ham
Sparta Sarpsborg
Haugesund
Hønefoss & Raufoss
Tromsdalen
Mandalskameratene
Bryne
Sogndal
Skeid


Motstander # 2: Skeid

Bare litt på overtid: Her er årets siste motstander, oksene fra Torshov.

Skeid
Med kritisk blikk og etter beste analytiske evne har vi forsøkt å presentere KILs motstandere i år. Vi begynte med laget vi liker minst, HamKam, og har jobbet oss ujevnt, men trutt oppover. Og vi innrømmer det med en gang: KIL-bloggen er litt svake for Skeid. Med andre ord: Vi er ikke så veldige fornøyde med søndagens 5-1-resultat på Hamar.

Men til saken: Når bønder i byen trenger et nytt lag å holde med i "nærmiljøet", må ikke denne klubben nødvendigvis være bøndenes foretrukne hovedstadslag, eklingene Vålerenga. Det trenger ikke å være Manglerud/Star eller Kjelsås heller, men det kan for eksempel være Lyn eller - Skeid.

Skeid byr på et komplekst verdigrunnlag anno 2007, med tjukke arbeiderklasserøtter godt synlig, en litt for stor grad av innforståtthet med sin egen rolle som talentutvikler og hovedstadslillebror, og med en ikke ubetydelig tiltrekningskraft på den typen akademikere og intellektuelle som gjerne vil sjølproletariserer seg litt i fotballens navn. Fra sikre kilder har vi at forfatter og offisiell Skeid-fan Kjartan Fløgstad skal ha vært observert bak vaffeljernene til Lyn på 80-tallet, et av mange gode eksempler på Skeids karisma i visse miljøer. Derfor ser da også en gjennomsnittlig søndag ettermiddag på Voldsløkka (eller denne sesongen: Bislett) ut som en blanding av et møte i Forfatterforeningen og Norsk Journalistlag.

Skeid har fostrert noen av landets beste spillere, av nyere dato er først og fremst Daniel Fredheim Holm og Daniel Braaten verdt å merke seg. Men spørsmålet er om Skeids uangripelige talentutvikling går på bekostning av det å holde seg med et lag på øverste seniornivå? De siste sesongene har vist at Skeid er for gode for 2. divisjon, men de får også umiddelbare problemer i møtet med sterkere motstand. På Briskeby søndag var det vel strengt tatt to divisjoner mellom lagene, som det var i praksis i fjor. I hvert fall antyder resultatet det.

Hva vet vi så om årets lag? Kan vi håpe på et godt år for våre favoritter i Oslo?


De har i hvert fall hentet inn Kjell André Thu fra Sandefjord. Om han er en god spiller vet vi dessverre ikke, men vi vet at han var en kanonspiller på Football Manager. Spesielt som Ørn/Horten-spiller, men også en god signering i Sandefjord-tida.


En annen god nykommer er Kristoffer Tollås. Ålesundspilleren var i fjor god på utlån til Hødd, og det i seg selv er ikke så verst.


Mohammed "Moa" Abdellaoue har vært et stortalent helt siden de to Danielene herjet på Voldsløkka. Han er i klubben fortsatt, og har utviltsomt stort potensial. Dessverre har han ikke helt tatt det ut ennå. Han bør få det til hvis Skeid skal ha et reelt håp om å komme ut av heisen mellom nivå to og tre.

Men det kan hende trener Anders Jacobsen klarer det på annet vis. Det er noe eget med trenere med hovedfag i statsvitenskap. Da han spilte i Stoke svarte han forresten slik da han ble spurt om mulighetene for landslagsspill:
- Av fotballkvalitesmessige årsaker har jeg aldri snakket med Semb. Jeg snakker i det hele tatt lite med
folk som går i treningsdrakt 24 timer i døgnet.


En trener etter Kilbloggens hjerte. Og riktig mann for Skeid.


Flere poeng å spille om!

Når man er skuffet, tar det også lengre tid å fordøye alle referater, sitater og rapporter fra serieåpningen.

Men her er i hvert fall et lysglimt i all elendigheten.

Midt i en Glåmdalen-artikkel kommer trener Thomas Berntsen opp med en oppsiktsvekkende nyhet:

I 1. divisjon i år skal det ikke bare spilles om 90 poeng, men om hele 93!

«Hvis jeg skjelver etter å ha tapt de tre første av 93 oppnåelige poeng, da har jeg valgt feil idrett», heter det fra Berntsen.

Da gjør det ikke så mye at det ble tap mot Mandalskameratene likevel, det er fortsatt 90 poeng å spille om! Yeah!

Mål, mål, mål...

KIL-bloggen har ingen ambisjoner om å være nyhetsledende på noen måte, men i blant går vår melankolske mimretilnærming til KIL og tung nyhetsaktualitet opp i en høyere, om enn tilfeldig, enhet.

ASL
André Schei Lindbæk - her fra Landskrona BOIS-tiden.

Slik som da vi som første norske, eh, medium, kunne melde om at André Schei Lindbæk var på prøvespill i Køge i dansk 1. divisjon. Vi synes derfor det er på plass å gi en kort oppdatering på den anerkjente klubbhopperens sterke start i Danmark.

K?

"En spændende angriber, der samtidigt med god teknik, læser spillet fint, og både sparker og header godt. Til træning og i tests har Lindbaek bestemt gjort sig fortjent til en plads i startopstillingen i forårspremieren", skrev klubbens offisielle hjemmeside 31. mars.

I trøye nummer 18 har leiesoldat Lindbæk gjort et sterkt førsteinntrykk, med ikke mindre enn sju mål på tre seriekamper. 

1 og 2: Det begynte med to mål i debutkampen mot Thisted. Riktignok begge på straffer, men det er mål det også. Det holdt likevel ikke for den hardt prøvede danske klubben, som tapte 2-3.

3 og 4: I neste kamp mot Lyngby scoret Schei Lindbæk også to mål, men igjen ble det tap - 3-5.

5, 6 og 7: Og 2. påskedag gjorde han hattrick i 3-3-kampen mot Fremad Amager. Lokalavisen Dagbladet i Køge er noe oppgitt over den manglende poengfangsten, forståelig nok.

Hvilket betyr at André Schei Lindbæk allerede nærmer seg topp 10 på toppscorerlista i dansk 1. divisjon ved drøyt halvspilt serie - med tre spilte kamper! Vi bøyer oss i støvet, og håper at Samuelssonlindaupelutorpholtetsyllingolsen lar seg inspirere.

KIL og Systembolaget

Det kunne jo blitt så bra. Årets første fotballhelg. TV2 vegg-til-vegg-dekker hvert minste spark (det skal vi forøvrig komme tilbake til) for å glede oss nerder. KIL-supporterne har mobilisert en hel buss for å møte en av årets nedrykksfavoritter. Og nå sitter vi her i milde fotballdepresjoner, fordi vi - etter rapportene - har tapt fortjent 2-0.Ja, vi innser at det er tidlig å begynne å smådeppe. Men et uungåelig emne kommer opp i dagen etter den stygge sesongpremieren i Mandal: Er det riktig å spille 4-3-3 med dagens tropp?

Homer
Homer «Kula» Simpson har begynt å dagdrømme litt om 4-4-2, selv om for eksempel LSK i helga viste hvor effektivt et velfungerende 4-3-3 er. I motsetning til misæren i Mandal.

Det store spørsmålet er om Ørjan Berg Hansen gjør seg aller best helt sentralt i stedet for i indreløperrollen. Skal man bytte system av hensyn til dette faktum?

På midten i 4-3-3 er det i såfall bare plass til kaptein Harald Stormoen, men i et mer tradisjonelt 4-4-2-system (eller 4-1-3-2 om dere vil) vil det være plass til begge to - Stormoens defensive egenskaper kommer til sin fulle rett i en slags ankerposisjon, og Berg Hansens offensive overblikk og ekspedisjonsevne vil kunne dyrkes i samme system. I så fall ville det være naturlig med Magnus Sylling Olsen på venstrekanten, med Kris Smolinski som en stødig defensiv garantist bak ham.

Det er på høyresiden at teorien om 4-4-2 er hardest utsatt for kritikk, for Lars Erik Fremming har virkelig posisjonert seg i indreløperrollen, og er ikke nødvendigvis like sterk i en ren kantrolle i 4-4-2. Det blir dessuten for drastisk å trekke John Pelu ut på kanten her, han er neppe skrudd sammen på den måten at han vil fungere spesielt bra der. Ingen av de andre typiske angrepsspillerne og vingene er nødvendigvis sterke nok til å løpe livet av seg på kanten heller, det måtte i såfall være Carl Erik Torp, så da er man like langt. Man kunne kjørt Sylling Olsen på høyrekant, og åpnet for Patrick Holtet på venstrekanten, men vil han orke mer enn en drøy omgang der ute? Det spørs. Kjetil Kamark kunne alternativt vært flyttet framover, med en skadefri Johan Nilsson Guiomar rett inn på backplass, men det er høyt og eksperimentelt spill som bør testes på trening og i b-kamper før det kan settes ut i livet.

Da er vi tlbake til start: Grunnen til at debatten om 4-4-2 kontra 4-3-3 kommer til å være et tilbakevendende fenomen denne sesongen, er at Ørjan Berg Hansen bør spille sentralt på midten.

Barney
KIL-bloggens AKAN-representant Barney «Gullfot» Gumble er ikke like sikker. Han foretrekker 4-3-3:

En av fjorårets åpenbaringer var John Pelu. Han herjet med mang en back i fjor høst, og det sies at Hønefoss' Espen Haug fortsatt sliter med nakkeslengen han fikk da han prøvde å følge lynvingen fra Skåne i 4-1-seieren. Vi har tro på Pelu i år også. Men da må vi fortsette i 4-3-3. Pelu er en klassisk ving i et slikt system, og da han kom fra Öster i fjor fikk vi inntrykk av at han nærmest hadde lagt opp fordi Öster hadde bytta formasjon til 4-4-2.

Harald Stormoen og Ørjan Berg Hansen kunne begge fungert sentralt i 4-4-2, selv om Stormoen i form ser ut som han ble født inn i rollen som sentral midtbanespiller i 4-3-3. Hans gode rekkekamerat, den beleste Lars Erik Fremming, ser på sin side ut til å være skapt som indreløper i 4-3-3. Barney tror ikke han vil fungere på kanten i en firer på midten, og heller ikke sentralt. Fremming må få kunne løpe i trygg visshet om at en mann som Stormoen balanserer laget sentralt.

Lenny
Også Lenny «Turbo» Leonard støtter opp under 4-3-3, og er enig med Barneys vurderinger når det gjelder midtbanetreeren. I tillegg mener Lenny at det i dette systemet er viktig at de to på kantene foran er vingtyper og spillere med scoringsteft. Midtspissen i et slikt system vil normalt ikke være den som kommer til flest avslutninger, men vil heller fungere som oppspillspunkt og ballfordeler, slik at målsjansene kan komme fra vingene eller indreløpere som er på gjennombruddsløp. Derfor kan Peter Lindau være vellykket som spiss, og vi er heller ikke på død og liv avhengig av at Peter Samuelson pøser inn 15 mål denne sesongen. Mye av scoringsskjørden kan da fordeles på typer som John Pelu, Magnus Sylling Olsen, Carl Erik Torp og Patrick Holtet. Da KIL idag ikke har flust av målhungrige spisser, men målfarlige vinger og indreløpere, mener Lenny det vil være en fordel og opprettholde 4-3-3-systemet.

Thomas Berntsen har noen dilemmaer her, altså. Hva synes du? Som det het i Lille Lørdag, kjør debatt!


Motstander # 3: Sogndal


Sogndal

Når en møter nordmenn i utlandet er det lett å føle felleskap og identitetslikhet, selv om det i utgangspunktet skulle være lite som tilsier at noe slikt forelå. Hvem har ikke agert interessert lytter i samtale med en backpacker-hasjrøykende livsnyter fra Årdal i en eller annen europeisk storby? Eller møtt en amerikaner med oldeforeldre fra Otta som med engasjert stemme snakker om 17. mai og lutefisk?

Litt slik er det med Sogndal for oss KIL-gutter også. Selv om det ifølge Gule Sider tar 5 timer og 59 minutter å kjøre fra Gjemselund til Fosshaugane, vi nekter forresten å kalle banen for Fosshaugane Campus, har vi lenge likt Sogndal. De har vært et stort lag fra et lite sted, som år etter år har slått tilbake mot ekle forhåndstips. Akkurat som KILs 17 år i toppen.

Vi har rett og slett kost oss litt med Sogndals suksess, og vært glade for at det har gått an.

Har vi mistet vår kritiske brodd nå, sa du? Frykt ikke, vi er nemlig ikke helt lyriske i vårt forhold til saft- og Flo-klubben.

Noe har nemlig skjedd de siste årene. Etter at Eirik Bakke ble kjøpt av galematiasene i Leeds på slutten av 90-tallet, har det vært penger i klubben. Penger som er blitt forvaltet på en klok måte av sindige sogninger, men samtidig har klubben dreid rekrutteringen av nye spillere vekk fra Flo-familiens slektstre og Lerums bedriftslag, til afrikanske ligaer, www.polakk.no og Superettan i Sverige. Uten at den sportslige suksessen er kommet.

Klubben forsøker å være en storklubb i 1. divisjon, og det kler den dårligere enn å være en liten klubb i toppserien. Men vi innrømmer at vi ikke vil gråte over et opprykk, så lenge det ikke skjer på bekostningen av KIL. Det virker dessverre som en svært så hypotetisk problemstilling, forresten.

Årets stall bør holde et greit nivå. Terje Skjeldestad er fortsatt divisjonens beste keeper, Rune Bolseth har sine kvaliteter på midten og se ikke bort i fra at Håvard Flo kan bidra med noen mål i år også.

Ellers inneholder årets stall blant tre Flo'er (Ulrik, Per Egil og nevnte Håvard), to polakker og en estlender (Lubieniecki, Nadolski og Palatu) samt et knippe afrikanere. Noen av nykommerne, som Palatu, ser spennende ut, mens danske Morten Christensen og Nadolski utenfra mer ser ut som desperasjonskjøp.

Ikke nok til å rykke opp, men nok til å gi fra seg litt juling, spesielt på hjemmebane.

Vi er også sjarmert av skrivefeilen i omtalen av mannen med det fantastiske navnet Ahyee Aye Elvis:
"Elvis landa i Sogndal i august 2004 og overtok drakta frå Robbie Russell. Guten frå Elfenbenskysten har allereie scora mål både i Tippeligaen og 1. divisjon. Har kjærast og ein som i heimlandet og heimlengselen er til tider stor, men Elvis blomstrar på fotballbana!"
 
Vi tipper det skulle være "son" og håper det ikke er einsom eller einsam. Kanskje er det ei som ventar? På mer enn Lerums appelsinsaft.

Motstander # 4: Bryne

"Tømmerhøggere, bønder, kommer vi", heter det i den fantastiske KIL-sangen. Det er lite tømmer på Jæren, men bønder er det mye av og derfor er det mulig for oss å assosiere oss med Bryne.

Bryne

De hadde jo til og med Einar Braut. (Trykk ctrl og f, og søk etter Braut. Sjekk også dette bildet).

Men det får være nok skryt.

Bryne ser ut til å bli et bra 1. divisjonslag i år, noe de forsåvidt er vant til å være. Bryne var noen år i heisen mellom eliten og nivå to, men ser nå ut til å ha stabilisert seg.

Bryne sier på sin egen hjemmeside at de "ønsker å drive en klubb for alle, fra bredde til topp, for gammel og ung". Snakk om spenstig målsetting. Og de ser ut til å følge mottoet i spillestallen også.

Alf Inge Haaland og Magnus Johansson har rasket sammen en helt ok stall. Gode, gamle Paul Oyuga vil nok banke inn noen mål i år også. Vi tror han passerer Caleb Francis, og kanskje også Børre Meinseth, på denne lista før sesongen er over.

Unge Tommy Høiland virker svært spennende, og Håvard Sakariassen er en garantist for mål.
 
Framover ser det altså bra ut. Bakover er det noe tynnere, selv om Jern-Jaakko så klart er sjefen i forsvaret. Vi tipper at den andre tidligere KIL-gutten bak der, Vegar Landro, vil få noe mindre spilletid. Samtidig ser midtbanen svakere ut. Aleksander Midtsian var god for MS i fjor, men hei, det var nesten lillebroren til Osman Nyan også. På midten avhenger mye av skadeutsatte Kai Ove Stokkeland.

For mye, tror vi.

Vi avslutter med noen ord til ettertanke om Brynes historie, hentet fra klubbens hjemmesider: "Fra starten av og frem til krigen hadde en tilhold på flere baner. Den første var en utmark på "Høie"(Hauge) og en utmark ved Bryne Mølle. Her vekslet en de første årene alt etter beiteforholdene".

Beiteforholdene, der altså. Vi trives bedre med å tilpasse oss elgjakta.

Motstander # 5: Mandalskameratene

Mandagens motstander er egentlig en underdog etter vår smak. Synd det kommer til å ende i 2. divisjon igjen.

MK

Vi tror det kan bli en tøff sesong nede på den bløde striba, når vi også vet at storestorestorebror Start får ny stadion og økt trøkk denne sesongen. MK er da også tilbake etter et kort 2. divisjons-intermezzo i fjor. Det er gjerne slik, at har du først begynt å kjøre heis mellom divisjonene, så går det gjerne utover kontinuiteten.

Mandalskameratene slo riktignok Rikerud-klubben Notodden 2-0 i siste treningskamp, etter to scoringer de siste 20 minuttene. Det bør være alarmerende for Notodden, for på papiret ser det ut til at Mandalskameratene har en av divisjonens aller tynneste staller. At vi tipper dem på øverste nedrykksplass skyldes først og fremst at klubben har overlevelsesvilje og en relativt stor gjeng med supportere som kanskje kan piske dem tilstrekkelig i viktige sekspoengskamper mot lag som Raufoss, Haugesund og nettopp Notodden.

Makrelstimen har ca 900 medlemmer, i en by med 10.000 innbyggere. Ja, vi som også er fra en by med 10.000 innbyggere synes det vitner om en sjarmerende lokalpatriotisme. Makrellene fikk seg nok en knekk med 2. divisjonsfotball i fjor, men kommer sikkert sterkere tilbake.

En annen ting som sjarmerer denne blogg, er spillere med erfaring fra engelsk amatørfotball. Tore Hansen, offensiv midtbanesliter som på klassisk KIL-vis er omskolert til back denne sesongen, er derfor en spiller etter vårt hjerte. Ikke bare for sin bakgrunn i Yorkshire-klubben Ossett Town (nå i Northern Premier League, to nivåer under Conference League), men også for følgende passelig sleivete konstatering på sin spillerblogg på MKs hjemmeside: "Beklager at det ikke er mange som skriver innlegg her for tiden, men de fleste i stallen har sjelden skrevet mer enn en handleliste på cola og chips så det er ikke mye til hjelp".

Vi merker at vi begynner å like Tore så godt at vi nesten håper han ikke spiller mot KIL på mandag.


Motstander # 6: Tromsdalen

Det er vanskelig å gjøre annet enn å synes synd på et nederlagsdømt nummer to-lag.

TUIL

Tromsdalens ungdoms- og idrettslag (med den på trøndersk megetsigende forkortelsen TUIL)  er, bortsett fra det sleipe og kontroversielle krøllgresset sitt og at det latterlig langt å dra dit på bortekamp , et relativt harmløst, ja nesten på grensen til sympatisk lag. De har lavere budsjett enn KIL, og tviholder på en sterk lokal forankring når det gjelder spillerstallens geografiske bakgrunn. Og med Tromsø IL som et soleklart nummer én-lag i den nå lett OL-gærne Ishavsbyen, så virker det som TUIL lever godt som trappetrinnsklubb - stedet talentene kan vise seg fram for så å bli hentet over til Alfheim, stedet der unge folk som ikke helt har fått det til i Tromsø kan slikke sårene, eller stedet hvor grånende, avdankede Tromsø-spillere ser sitt snitt til å trappe ned før karrieren er helt over. 10 av 19 spillere i A-stallen har bakgrunn fra Tromsø IL på et eller annet nivå. Case closed.

TUIL har også et søtt slagord, legg særlig merke til U'en: Trygg, Uhøytidelig, Inkluderende, Langsiktig.

Vi tar det fortløpende:
Trygg som i trygg plass? Neppe, Tromsdalen blir spådd den tunge turen ned i 2. divisjon av denne blogg. Stallen er for tynn, og konkurrentene ser rett og slett for sterke ut. Men de har en skummel hjemmebane med det rare gresset og det grusomme været hvor de stjeler flere poeng enn de strengt tatt fortjener. Selv ikke topplagene er trygge på Tromsdalen-tur.

Uhøytidelig som i useriøs? Tja, de slår seg i hvert fall løs med en nesten litt for troverdig aprilspøk på sin egen hjemmeside. De insisterer også på å omtale seg selv som "darlingan".

Inkluderende som i flerkulturell? Jepp, Christoffer Leonidas Olsen, Milos Vucenovic og Mohammed Ahamed er i stallen. Synd det alså ikke gikk i orden med Kingston Marouko. Inkluderende som i "Det gikk dårlig hos gutan, ja? Her er det alltid plass til deg"? Utvilsomt.

Langsiktig som i levedyktig? Som det står på hjemmesiden deres: "Ambisjonene til klubben er at klubben skal holde til i vår nest øverste divisjon". Det spørs, gitt.


Laget

Enkelt og greit - her er de som bør starte mot Mandalskameratene på mandag:

Keeper:
Conny M:
Selvskreven.

Forsvar:
Kjetil Kamark:
Det så kanskje litt usikkert ut før sesongen. Johan Nilsson Guimar (heretter JNG) og Fredrik Nilsen ble hentet inn, og begge kunne se ut til å til å utfordre høyrebacken med rockesveisen (vi hadde en på venstre før). Men JNG har spilt seg inn på stopperplassen, bortsett fra at han nå er skadet, og Fredrik Nilsen har fått innhopp i Arnfinn Engerbakk-stil over hele banen. Kamark virker sikker, i år igjen.

Kai Olav Ryen: Førstemann som tas ut på laget.

Lasse Bergan Foss: Ubeskrevet blad, som det heter i klisjeen. Herman Odden er alternativet, han har hatt talent lenge, men vi savner litt killertacklinger à la Rønning. Vi har et lite håp om at JNG kommer tilbake fra skade om ikke altfor lenge.

Kris S: Terminator. Venstrebacken som vi håper blir arkitekten bak mangt et KIL-angrep i år.

Midtbane:
Lars Erik Fremming:
Hva er en midtbane uten en gammel rocketrommis?

Ørjan Berg Hansen: Den neste som tas ut på laget etter at Ryenair er plottet inn. Eneste spørsmålet er om han plasseres på indreløperen eller som sentral midtbanespiller. Vi tror faktisk han begynner helt sentralt, men håper at Harald Stormoen finner den gamle storformen og henviser ham ut til indreløperrollen.

Magnus Sylling Olsen: Skuddglad kar. Har imponert i treningskampene, og vi har store forventninger. Kan også spille på flanken.

Angrep:
John Pelu: Åh, som vi håper han slår til skikkelig i år. Var imponerende i fjor, så ut som Norges beste høyrekant da han hadde pust. Vi håper pusten holder lenge i år, kanskje han bør unngå flere pubbesøk sammen med KIL-bloggen.

Peter Samuelsson: Plassen med størst konkurranse. Vi tror Peter S. får starte, mens Johan Nås kommer inn, hvis vi ligger under, for å heade inn en sen scoring, mens Peter Lindau kommer inn hvis vi leder, for å holde på ballen et kvarter av gangen.

Patrick Holtet: Skuddfoten fra Flisa. Virker å være i form i år. Men vi har lurt oss selv før ved å ha litt for store forventinger. Carl Erik Torp er i så fall et godt alternativ.

Tramp på et bunnlag

Apropos vårt tabelltips her om dagen, har vi vært og regnet litt inne på kilsk.com-forumet. Her er vårt innlegg, som var en oppfølging til et innlegg av supporterhjemmesidens redaktør Finn Erik Karlsen:

Vi deler Karlsens syn på at bunnlagene må slås i år. Vi tror også på at 1. divisjon i år består av tre "nivåer": Opprykkskandidatene Molde, Glimt, Bryne, Skamma. Outsider-/midtsjiktet med Hønefoss, KIL, Moss, Sogndal, evt. supplert av Skeid og Notodden, men de to sistnevnte kan også like gjerne settes i gruppa av nedrykkskandidater, som da i så fall består av åtte lag.

Si KIL bør ha som mål å ta mellom 45 og 50 poeng i år - det vil være en brukbar sesong, bedre enn i fjor poengmessig (43) og opp mot det som må til for å få kvalifisering (Bryne fikk kvalik på 52 i fjor).

Det gir følgende poengnøkkel:
4 poeng i snitt på to kamper mot hver av de åtte antatt dårligste lagene = 32 poeng.
3 poeng i snitt på to kamper mot Hønefoss, Moss og Sogndal = 9 poeng.
1 poeng i snitt på to kamper mot de fire antatt beste lagene = 4 poeng.
32+9+4= 45 poeng

Jekker vi opp snittallene til fem poeng i første kategori, er vi oppe i 50 poeng. Jekker vi opp med ett poeng i hver kategori, får vi 40+12+8= 60 poeng. Klarer vi det, rykker vi trolig opp...

Dette regnestykket bare for å vise hvor ufattelig viktig det er å unngå dustetap som 0-3 mot Sparta og andre håpløse resultater mot de dårligste lagene, særlig på Gjemselund.

Tror alle KIL-supportere vil være strålende fornøyd med 50 poeng, og med noen fine/overraskende resultater mot de antatt beste lagene og litt svinn på bortebane mot enkelte av de svakere lagene, så bør vi klare det.

Motstander # 8/# 7: Hønefoss / Raufoss

To anonyme travere med høyt selvbilde: Hønefoss og Raufoss.Begge klubber var lenge i kategorien god 1. divisjonsklubb, men hvis de lurer seg til en kvallikplass, er det åpenbart at de får bank. Uansett hvor dårlig eliteserielaget de møter skulle være.

Flere likheter finnes også, utover at begge ender på -foss. Kanskje først og fremst i iveren etter å hente ubeskrevne blad fra det store utland (les: utlendinger som allerede har falt gjennom i superettan i Sverige).

Raufoss har disse eksotiske navnene i årets stall: Rickard Claesson, Edmir Asani, Dennis Jonsson, Kimmo Hörkkö, Albert Cole, Adem Güven, Alexander Nadj, George Midenyo, Kenny Ojukwu og Dardan Rexhaj. Her vet vi godt at en mann som Albert Cole har vært så lenge i klubben at han har den lite sjarmerende Mjøs-dialekta, men likevel.

Hva med litt tro på egne talenter, Raufoss?

Begge klubber har også en merkelig evne til å leve på høye budsjetter, til tross for tilskuersnitt som vi oftere ser på Grindvolls hjemmekamper på Westernfeltet enn hos gode 1. divisjonslag. Vi har ingen beviser, men er ikke fjerne for tanken at det fjuskes et eller annet sted. Eller at det finnes rike onkler med manglende dømmekraft.

Men vi setter på et vis også pris på disse lagene. Det er ikke langt å kjøre til bortekampene, for eksempel. Og de er ofte morsomme å få med seg også. Bare se her eller her.

Ellers ønsker vi Håkon Wibe-Lund og Kjetil Byfuglien lykke til i Hønefoss. To fine backer.

For å avslutte helt off topic, sjekk dette lagbildet til Grindvoll. Klasse.

Motstander # 9: Haugesund

Haugesund er enda en av disse evinnelige sammenslåingsklubbene.

Haugesund

Klassiske Djerv 1919 («Djerv 1919, altså uavgjort» - for et navn!) og Haugar slo seg sammen, mens Vard Haugesund valgte å stå utenfor. Og nå har byen et dårlig 1. divisjonslag og et halvbra 2. divisjonslag, de siste sesongene har faktisk de to klubbene byttet på å ha disse rollene. Kjempedeal!

Haugesund huskes også for den klassiske 1-1-kampen i serieavslutningen 1998, da Andreas Alm sikret oss et siste år i eliteserien.

Det var historien. Så til årets lag. Det virker grått og helt ok, og vi vet egentlig ikke så mye om det. Men én mann vet vi litt om: Mickael Antonie Curier.

Haugesunds hjemmesider står det at han har spilt for Paris St Germain, Nice, Preston, Nottingham Forest, SK Vard Haugesund. Ikke verst, med tanke på at han bare er 24 år.

Men det er ikke den hele og fulle sannheten. Her er den egentlige lista, formidlet av fantastiske FK Fotball på P3: Paris St Germain, Nice, Preston, Nottingham Forest, Brentford, Oldham, Kidderminister, Rochdale, Sheffield Wedensday, Notts County, Grimsby og SK Vard Haugesund.

Det var spillere som Curier man tenkte på da FIFA innskrenket reglene for antall klubbskifter per sesong. I 2003 spilte han faktisk for seks klubber, og var blant annet 36 timer i Kidderminster. Der signerte han, spilte 27 minutter som innbytter i den første kampen, møtte ikke opp på trening dagen etter, fikk sparken og signerte for Rochdale dagen etter. Ikke verst.

Nå har han vært i Haugesund en periode. Men så er han da også så heldig at han kan bytte mellom Vard Haugesund og Haugesund. 

Ellers noterer vi oss at Per Morten Kristiansen står i mål for klubben. Hva en så god keeper gjør i Haugesund må du spørre andre enn oss om.


Motstander # 10: Sparta Sarpsborg

Sparta er et hockeylag.

Sparta

Dette ganske soleklare faktum forhindret likevel ikke KIL i å slite stort mot Sparta i fjor, 0-3-tapet borte var ikke bare en kald fornøyelse rent meteorologisk, men også et av fjorårets virkelige lavmål av våre gutter. Det gjør oss selvsagt alt annet enn mildt stemt overfor en slik klubb. Det reflekteres muligens også i denne bloggs tabelltips fra i går, hvor særpingene sendes rett ned i 2. divisjon.

Sparta klarte seg strengt tatt mot alle odds i 1. divisjon i fjor. De er ikke noen spesielt populær klubb i sin hjemby - det er en klassisk brokete historie om klubbsammenslåinger og rivaliseringsgruff fra gamledager. Feil navn og feil farge, slike ting. De fikk det heller ikke lettere da de på amatørmessig vis pådro seg en Kuvicek-sak, og ble fratatt to poeng. At de til slutt klarte å berge plassen, står det faktisk en slags respekt av.

I år blir det ikke lettere, selv om klubben skulle klare å holde orden på papirene sine. Sparta ser ut til å ha 1. divisjonens svakeste spillerstall, selv Løv-Ham har noen «klassespillere» som Østfold-klubben mangler. Mye vilje - det tror vi det er en del av - og en jevn strøm av seire i sekspoengskampene mot nedrykksrivalene må til for å berge plassen. Sparta kan trøste seg med at lag som Raufoss, Notodden og Skeid også kan havne uti myra etter hvert, slik at det reelt sett er sju nedrykkskandidater. Den viktigste jobben blir å slå disse.

Foruten en svak stall og dårlig fotballstemning, er Sarpsborg også kjent som en av Norges styggeste byer (og den 11. største), et industrihøl med ei bru på vei til Svinesund, evig plaget av mindreverdighetskomplekser overfor den noe fjongere og mer tradisjonsrike nabobyen Fredrikstad. Men hvem vet, kanskje vil bysbarnet Raymond Kvisvik ta med seg et annet bysbarn, Morgan Andersen, fra Frækstad og prøve å piske opp stemningen i hjembyen etter hvert?

At Sparta valgte å kvitte seg med Richard Olsen som midtstopper skal derimot ubetinget tale til deres fordel.

KIL-bloggens tabelltips

HamKam, Bodø/Glimt, Moss og Molde rett ned, Notodden og Løv-Ham klarer seg såvidt...

Neida, vi presenterer verstinglagene i 1. divisjon med hjertet og nyslipt ljå - vårt egentlige tabelltips er naturligvis mindre preget av følelser, lillebrorkomplekser, misunnelse og annet som plager en sann fotballsupporter.

Vi gidder ikke å argumentere så mye, sesongens realiteteter og vår kvalifiserte spådom vil etter hvert bli to sider av samme sak, så her er 16 lag på 16 plasser, slik det trehodede kilblogg-trollet tror det ser ut om sju måneder. Helt til slutt har vi slått sammen de tre tabellene til kilfotball.blogg.no's offisielle 1. divisjonsfasit.

Barney
Barney «Gullfot» Gumbles tips:
1. Molde
2. Bodø/Glimt
- - - - -
3. Bryne
--------
4. Hønefoss
5. KIL
6. Skeid
7. HamKam
8. Moss
9. Sogndal
10. Raufoss
11. Haugesund
12. Notodden
--------
13. Mandalskameratene
14. Tromsdalen
15. Sparta Sarpsborg
16. Løv-Ham

Lenny
Lenny «Turbo» Leonards tips:
1. Molde
2. Bodø/Glimt
- - - - -
3. HamKam
--------
4. Bryne
5. Moss
6. Hønefoss
7. KIL
8. Sogndal
9. Haugesund
10. Notodden
11. Raufoss
12. Skeid
--------
13. Mandalskameratene
14. Sparta Sarpsborg
15. Løv-Ham
16. Tromsdalen

Homer
Homer «Kula» Simpsons tips:
1. Bodø/Glimt
2. Molde
- - - - -
3. Bryne
--------
4. HamKam
5. Sogndal
6. KIL
7. Hønefoss
8. Notodden
9. Moss
10. Haugesund
11. Skeid
12. Raufoss
--------
13. Mandalskam.
14. Tromsdalen
15. Løv-Ham
16. Sparta Sarpsborg


Kilfotball.blogg.no's offisielle 2007-fasit:
1. Molde
2. Bodø/Glimt
- - - - -
3. Bryne
--------
4. HamKam
5. Hønefoss
6. KIL
7. Moss
8. Sogndal
9. Skeid
10. Notodden
11. Haugesund
12. Raufoss
--------
13. Mandalskameratene
14. Tromsdalen
15. Sparta Sarpsborg
16. Løv-Ham